Dial Telecom výrazně navýšil a vylepšil svou páteřní DWDM síť

31.1.2019
Dial Telecom, a. s., přední český poskytovatel datových a hlasových služeb, dokončil výstavbu nové přenosové trasy na své páteřní DWDM síti, jejíž kapacitu a nízkou latenci ocení zejména mezinárodní operátoři.

Dial Telecom na přelomu roku provedl zásadní navýšení a vylepšení své páteřní DWDM sítě. V prosinci 2018 byl dokončen projekt výstavby nové přenosové trasy, která začíná na hranicích mezi Českou republikou a Polskem v Horním Žukově v Českém Těšíně a končí v německém Frankfurtu nad Mohanem. Trasa zároveň umožňuje i terminaci služeb v Praze. Celková délka optické přenosové trasy od česko-polských hranic do Frakfurtu nad Mohanem činí zhruba 1150 km (bez odbočky do Prahy).

Ve Franfurtu byly zároveň zřízeny nové přístupové body DWDM sítě v datacentrech NewTelco a e-shelter. Tyto body doplňují stávající datacentra, ve kterých byl Dial Telecom přítomen již dříve (Equinix, KPN).

Nový vysokokapacitní systém DWDM byl realizován jako koherentní, 80tikanálový DCM free systém s gridem 50 GHz. Každá z 80 lambd umožňuje přenos minimálně 200 Gbps signálů s koherentní detekcí. Celková teoretická kapacita systému je 16+ Tbit/s. –„Tento systém s tak vysokou kapacitou a nízkou latencí nám umožní být na špičce v oblasti vysokokapacitních long-haul přenosů a být připraven na výzvy, které sebou přinesou nastupující technologie a vývoj v oblasti přenosu, zpracování a ukládání dat,“ říká Pavel Kvíčala, zástupce technického ředitele a manažer výstavby a provozu transportní a přístupové sítě společnosti Dial Telecom.

Tento transportní systém nahrazuje stávající 40 kanálový systém s kompenzacemi disperze, který Dial Telecom částečně sdílel na německém území s poskytovatelem telekomunikačních služeb KPN International.

Nový systém umožní kromě podstatného navýšení kapacity také snížení latence na celé trase a podstatné zvýšení dosahu signálu bez regenerace. „Ze zvýšení dosahu budou benefitovat zejména mezinárodní operátoři, kteří díky němu mohou překlenout ultra dlouhé úseky při transportu dat Západ – Východ bez nutnosti regenerace signálu uvnitř naší DWDM sítě,“ vysvětluje Pavel Kvíčala a dodává, že součástí realizace projektu je i navýšení kapacity připojení páteřního routeru IP/MPLS Dial Telecom ve Frakfurtu z 5 x 10 Gbps na 100 Gbps, které proběhne v prvním čtvrtletí letošního roku.